Četudi je mogoče limono uporabiti na ogromno načinov, pa jih obstaja nekaj, ki se jim je najbolje izogniti.
Oglaševanje
Limona je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v kuhinji – dodajamo jo vodi, prelivom, sladicam, ribam, čaju … A čeprav je zdrava in vsestranska, obstajajo stvari, ki jih z limono preprosto ne bi smeli početi, poroča Index.hr.
Ne iztisnite limone neposredno nad vroče jedi
Limonin sok je občutljiv na toploto. Če ga iztisnete neposredno v vročo jed, lahko visoka temperatura uniči velik del hranilnih snovi. Prav tako se lahko spremeni okus – jed lahko postane grenka.
Oglaševanje
Limonin sok vedno dodajte šele proti koncu kuhanja ali po kuhanju, ko se jed že nekoliko ohladi.
Ne puščajte limone v vodi več ur, še posebej s skorjo
Rezine limone v steklenici z vodo so priljubljena osvežilna pijača. A če je limona neolupljena in ostane v vodi več kot nekaj ur, lahko grenka eterična olja in pesticidi iz lupine preidejo v tekočino, zlasti če limona ni ekološka.
Oglaševanje
Kot dodatek vodi uporabite olupljeno limono ali iztisnite sok in ga shranite v hladilniku. Vodo z limono je najbolje popiti v eni do dveh urah.
Ne nanašajte limone na kožo pred izpostavljanjem soncu
Limonin sok se pogosto uporablja kot naravno sredstvo za posvetlitev kože – za obraz, roke ali nohte. A limona vsebuje furanokumarine – spojine, ki lahko ob stiku z ultravijoličnimi žarki povzročijo močno reakcijo.
Rezultat so lahko rdečica, temne lise ali celo opekline, če po nanosu limone odidete na sonce. Če uporabljate limono za nego kože, to naredite le zvečer in sok temeljito sperite, preden odidete od doma.
Oglaševanje
Ne uporabljajte aluminijaste ali druge neprimerne kovinske posode
Limonin sok je zelo kisel, njegov pH je okoli 2, in lahko reagira z aluminijem, železom ali bakrom. Reakcija v hrano sprosti kovinski okus in celo škodljive snovi iz posode.
Najboljša izbira je steklena, keramična ali nerjaveča posoda.
Oglaševanje
Ne puščajte mesa predolgo v marinadi z limono
Limonska kislina razgrajuje beljakovine, kar je odlično za mehčanje mesa – a samo za krajši čas. Če meso, zlasti piščanca ali ribe, pustite predolgo v limonini marinadi, lahko postane kašasto in gumijasto.
Idealni čas mariniranja je od 30 minut do največ 2 uri, odvisno od vrste mesa, še piše Index.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje